Bladkool-oerprei-kippensoep

Deze heerlijke herfstige kippensoep is te maken in verse vorm in september & oktober en maart-april, en de hele winter wanneer voldoende lavas, zevenblad en chilipeper gedroogd op voorraad is.

Recept voor 4 personen:

Ingredienten:

2 liter water

1 el grof zeezout (of naar smaak)

2 tl zwarte peper uit de molen

1 laurierblaadje

1 soepkip

1 flinke bos lavas (maggiplant), vervanger: selderij

1 flinke bos zevenblad (wildpluk, onkruid of bewuste teelt in bakken), vervanger: selderij

ca. 30 vaste kool-bladeren, zoals Taunton Dean, vervanger: boerenkool/palmkool/koolrabi-blad

2-3 jonge oerpreitjes, vervanger: prei

1-2 meerjarige pepertjes, afhankelijk van hitte. Op de foto 2 “Ubatuba Cambuci”

Instructies

Was de groenten meerdere keren in lauwwarm water, in het bijzonder de koolbladeren, zodat eventuele luizen niet in je soep belanden. Snij de oerpreitjes in kleine stukjes van circa een halve centimeter, fruit deze in een flinke soeppan even voor en haal deze dan uit de pan. Voeg nu de kip, het zout, het laurierblaadje en het water toe, breng aan de kook en laat dit vervolgens een minuut of 25 op een rustig vuurtje koken. Snij ondertussen de koolbladeren, de pepers, het zevenblad en de lavas klein. Voor de koolbladeren moet je daarvoor de binnenste nerven verwijderen (deze zijn erg taai) en de uiteinden van de stengels. Bij het zevenblad pluk of knip je de stengels eraf zodat alleen het blad zelf overblijft. Dat eet fijner. De lavas kun je gewoon fijn snijden en zo toevoegen. Zodra alles fijn gesneden is, voeg je nadat de 25 minuten verstreken zijn eerst de koolbladeren en de gefruitte oerprei toe, dan na nog 5 minuten koken de pepers, het zevenblad en de lavas. Na nogmaals 10 minuten koken is alles klaar. Haal de soepkip eruit, snij het aanwezige vlees in kleine stukjes en gooi dat terug in de hete soep. Eet smakelijk!